Hoe kies je de juiste kerstverlichting?

De meeste tuincentra hebben een brede collectie kerstverlichting met allerlei lengtes, lampjes, kleuren, typen, etc. Hierdoor is het voor de klant vaak niet duidelijk voor welke zij het beste kunnen kiezen. Met deze uitleg proberen we het wat begrijpelijker te maken.

De belangrijkste verschillen/vragen

 1. Het gebruik: Voor binnen of buiten
 2. Verschil tussen de snoeren. Veel of weinig lampjes?  (dus verschillende lampafstand)
 3. De kleur van het lampje: De 2 belangrijkste kleuren zijn ‘Classic warm’ en ‘Warm wit’ (95%)
 4. Hoeveel lampjes heb ik nodig?
 5. Type lampje: halogeen of LED (tegenwoordig is bijna alles LED)

 

1. Voor binnen of buiten?

Tegenwoordig kan bijna alle verlichting zowel binnen als buiten.

Om een boompje, conifeer, buxus of kerstboom te verlichten, kun je het beste gewone LED-verlichting gebruiken (met 10cm tussen de lampjes). Voor buiten is het handig als de verlichting voorzien is van een timer.

Het huis wordt vaak verlicht met ijspegelverlichting. De koppelbare variant met rubberen kabel is de meest duurzame. Deze kan zelfs het hele jaar door blijven hangen.

 

2. Veel of weinig lampjes?

Het verschil in de meeste snoeren zit in de lampafstand. Dit varieert van 10cm tot 0,6cm.  

 ‘Hoe meer lampjes hoe mooier!’ Dat vinden wij maar smaken verschillen natuurlijk. Clusterverlichting heeft de meeste lampjes. Hoe meer lampjes in de boom, hoe minder decoratie je nodig hebt om de boom mooi aan te kleden. De lampjes zijn vaak een stuk goedkoper dan de decoratie. Een mooi en goedkoper alternatief is de Ivy-light

 

3. Welke kleur lampje?

Classic warm of Warm wit? Deze omschrijvingen worden door de meeste leveranciers gehanteerd, maar ze zijn wel verwarrend.

Classic warm:

Classic warm is 'warm geel' en lijkt het meest op kleur van het klassieke kerstlampje.

 

Warm wit:

Warm wit is wat lichter en lijkt het meest op de kleur van de traditionele gloeilamp. Het licht van een LED-lampje met ‘warm wit’ vinden de meeste mensen té fel in huis maar wel mooi voor in de tuin.

Een mini LED-lampje brandt veel feller dan een traditioneel hallogeenlampje. De soft-LED lampjes hebben een unieke zachte kleur door het matte glaasje in het lampje. De normale en meeste LED-lampjes hebben een volledig transparant glaasje en branden daarom (te) fel. Wij vinden de soft-LED dan ook absoluut de mooiste clusterverlichting in Nederland!

Naast de bovengenoemde meest voorkomende kleuren, is er ook Cool wit en Multi. Cool wit is 'koud' wit en neigt een beetje naar lichtblauw. Multi staat voor meerdere kleuren in één snoer.

 

4. Hoeveel lampjes?

Om de juiste snoer te kiezen moet je weten welk type snoer je wilt en wat de hoogte van de boom is.  Per lengte boom kunnen we adviseren wat de ideale lengte verlichtingssnoer is. De lengte van de snoer is de lengte tussen het eerste en het laatste lampje (dus zónder aanloopsnoer).

Dit is ons minimale verlichtingsadvies:

 • Boom van 160cm            minimaal 12 meter lampjes
 • Boom van 180cm            minimaal 14 meter lampjes
 • Boom van 200cm            minimaal 16 meter lampjes
 • Boom vanaf 220cm         minimaal 18 meter lampjes

 

5. Type lampje

Er zijn 2 type lampjes: halogeen en LED. Halogeen is het ouderwetse gloeilampje (vaak heel klein). Tegenwoordig is bijna alles LED. LED is veel energiezuiniger (scheelt minimaal 70%). Daarnaast is een LED-lampje veel sterker.

 

De volgende specifieke verlichting wordt ook veel verkocht:

 • 1-2-Glow: 1-2-Glow is LED kerstverlichting die u in 2 stappen eenvoudig in de boom hangt. De verlichting bestaat uit één hoofdstreng met verschillende zijstrengen met verschillende lengtes.
 • LED’s connect: LED-verlichting met iPhone/app-bediening.
 • Draadverlichting: De LED-draadverlichting heeft lampjes in de metalen draad. De draad is mooi en buigzaam. Hierdoor is de verlichting uitermate geschikt om te decoreren.

 

Met behulp van de selectiemogelijkheden aan de linkerzijde van deze site, kunt u uw verlichting op basis van de bovengenoemde kenmerken selecteren.

Indien u er niet uit komt of nog vragen heeft, kunt u ons uiteraard bellen: 040-2906693. Wij helpen u graag! Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze grandioze kerstshow in Nuenen.