Hoe decoreer ik mijn kerstboom met kerstballen?

Hoe decoreer ik mijn kerstboom met kerstballen?

Oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon. Toch zullen we allen een boom zonder versiering aan die takken nogal leeg vinden. Een kerstboom zonder lampjes, een guirlande of een aantal ballen wordt over het algemeen maar als inspiratieloos en saai gezien. Aan de andere kant van het spectrum zijn er weer mensen die zichzelf helemaal verliezen in hun overdaad aan versiering. Less is absoluut niet more en geen tak mag onversierd blijven. Geen zorgen, er is zeker een middenweg! In dit blogartikel zoomen we graag in op de ‘regels der decoratie’, zoals bijvoorbeeld het aantal kerstballen dat gebruikelijk is.

Hoeveel kerstballen moet ik gebruiken?

Je hebt de basis gelegd: de lampjes zijn mooi verdeeld en eventuele kerstslingers hangen in de boom. Nu komt het écht leuke gedeelte: de kerst ornamenten mogen de boom in! Hoeveel ballen of hangers je moet gebruiken is lastig te zeggen. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van de ballen, de hoogte en breedte van de kerstboom en simpelweg wat je mooi vindt. Uiteindelijk komt het allemaal neer op jouw persoonlijke stijl en voorkeur. Toch willen we je dit lijstje met het gemiddelde aantal ballen per boom niet onthouden. Zoals gezegd is het dikke prima om hier in te variëren, maar je hebt zo wel een uitgangspunt wanneer je in ons tuincentrum ballen komt scoren.

Tip! Om je boom speels aan te kleden, raden we aan om kerstballen en –hangers van verschillende formaten in huis te halen.

Hoe moet ik mijn kerst ornamenten ophangen?

Er zijn altijd een paar kerstballen die je nauw aan het hart liggen, bijvoorbeeld omdat je ze op een antiekmarktje hebt gescoord of omdat je ze als kind van je ouders hebt gekregen. Deze mogen de mooiste plek, het meest in het zicht. Ga dus na vanaf welke hoek je het vaakst naar je kerstboom kijkt en reserveer die plek voor jouw favorieten. Pak dan de meest grote ballen en ornamenten erbij en hang ze evenredig uit elkaar. Vul vervolgens de lege plekjes in met middelgrote en kleine kerstballen om zo een soort evenwicht aan te brengen. Je kunt ornamenten en andere decoraties 'in' je boom plaatsen, maar ook op de toppen van takken om diepte toe te voegen.

Tip! Als je huisdieren of kleine kinderen hebt, raden we aan om plastic kerstballen onderaan of ‘in de loop’ te hangen. Je wilt natuurlijk geen glasscheven rapen!

Zwarte kerstballen, witte kerstballen of gouden kerstballen?

Er zijn echter nog een paar zaken die moeten worden genoemd. De kerstversiering die je in je boom wilt hangen moet niet alleen qua grootte, maar ook qua kleur op elkaar zijn ingespeeld. Kies voor een kerstballen set waarbij het kleurpallet voor je is samengesteld, of ga zelf op jacht in ons tuincentrum, desnoods met een kleurenwaaier in de hand. Onze medewerkers kunnen je natuurlijk ook adviseren. Daarnaast raden we je ook aan om altijd wat extra ornamenten bij de hand te hebben voor het geval één of meerdere ballen kapot gaan.

Tip! Hoe groter de boom, hoe groter de ballen mogen zijn. Een boom van bijna 3 meter mag best wat opvallen. Vermijd dus kerstballen die misschien nét iets te subtiel zijn.

Alles begint met een kerstboom

Of je nu op zoek bent naar een kleine kunstkerstboom of een kunstkerstboom van groot formaat, bij Kerstwinqel ben je aan het juiste adres. Je bestelt jouw kunstkerstboom met of zonder verlichting eenvoudig en snel in onze webshop. Ook kun je er voor kiezen een reeds gedecoreerde boom te kopen, dan hoef je je dus helemaal geen zorgen meer te maken over al die ballen!