Welke kerstverlichting kopen?

Het merendeel van de verlichting heeft kleine LED-lampjes. De verschillen worden met name bepaald door de kleur van de lampjes en het aantal lampjes of lampafstand.

Veel of weinig lampjes?

Het verschil in de meeste snoeren zit in de afstand tussen de lampjes.  ‘Hoe meer lampjes hoe mooier!’ Dat vinden wij maar smaken verschillen natuurlijk. Clusterverlichting heeft de meeste lampjes. Hoe meer lampjes in de boom, hoe minder decoratie je nodig hebt om de boom mooi aan te kleden. De lampjes zijn vaak een stuk goedkoper dan de decoratie. Een mooi alternatief is de Compact-verlichting (of Ivy-light). Deze verlichting heeft wat minder lampjes en is daarom ook goedkoper. Bij ‘gewone’ verlichting of Basic-LED staan de lampjes een stuk verder uit elkaar.

               

Clusterverlichting                       Compact-verlichting (of Ivy)               Basic-verlichting

 

Welke kleur lampje?

De meest voorkomende kleuren zijn Classic warm of Warm wit. Deze omschrijvingen worden door de meeste leveranciers gehanteerd, maar ze zijn wel verwarrend.

Classic warm is 'warm geel' en lijkt qua kleur het meest op de kleur van de traditionele gloeilamp. Deze kleur wordt het meest verkocht voor binnenverlichting. Warm wit is wat lichter en witter. Het licht van een LED-lampje met ‘warm wit’ vinden de meeste mensen té fel in huis maar wel mooi voor in de tuin.

 

Soft LED

De soft-LED lampjes hebben een unieke zachte lichtkleur door het matte glaasje in het lampje. De normale en meeste LED-lampjes hebben een volledig transparant glaasje en branden daarom fel. Onze clusterverlichting en compact-verlichting (genaamd Ivy-light) is beschikbaar in soft-LED.

 

Voor binnen of buiten?

Tegenwoordig kan bijna alle verlichting zowel binnen als buiten. Om een boompje, conifeer, buxus of kerstboom te verlichten, wordt vaak Basic-verlichting gebruikt. Voor buiten is het handig als de verlichting voorzien is van een timer. Nagenoeg al onze verlichting is voorzien van een timer. Veel snoeren zijn er ook met batterijvoeding. Door het lage energieverbruik van de LED-lampjes, kunnen ze weken op één paar batterijen branden.

 

Het huis wordt vaak verlicht met ijspegelverlichting. De koppelbare variant met rubberen kabel is de meest duurzame. Deze kan zelfs het hele jaar door blijven hangen.

 

Hoe kies je de juiste aantal lampjes/lengte van de snoer?

Om de juiste snoer te kiezen moet je weten welk type snoer je wilt en wat de hoogte van de boom is.  Per lengte boom kunnen we adviseren wat de ideale lengte verlichtingssnoer is. De lengte van de snoer is de lengte tussen het eerste en het laatste lampje (dus zónder aanloopsnoer).

Bij een boom van 220cm adviseren wij een verlichtingssnoer van 22 meter. Vuistregel: pak de lengte van de boom en vermenigvuldig deze met 10. Dus een boom van 2,20 meter (2,2x10=22) heeft een snoer van 22 meter nodig. Bij een kleine boom mag je dit naar beneden afronden en bij een grote boom mag je dit naar boven afronden (boom 180cm: 16 ipv 18 meter ook genoeg, boom van 300cm: 35 meter ipv 30 meter). Dit komt omdat de grote bomen een grotere diameter hebben.